Wednesday, October 6, 2010

Aku lepaskan CINTA yang ada...


Petang itu cuaca sedikit mendung di jeti konkrit, yang dulunya hanyalah jeti kayu yang usang. Tapi angin tetap sama. Bertiup perlahan dan membuai rambut lurusku. Aku duduk mencangkung di hujung jeti dan memangku dagu memandang permukaan air tawar masin. Ya..ia tetap sama.

"sangat-sangat lama sudah kau tidak datang.."sapa nya sebaik saja aku membetulkan duduk dan menjuntaikan kaki sambil kepala ku saandarkan ke tembok jeti.

"maaf..keadaan huru-hara sikit..mana lagi kerja yang banyak...tapi aku nda pernah lupa..."balas ku. Tenang sungguh langit itu, walau sedikit mendung.

"emmm...aku pikir kau sudah lupa..aku pikir kau sudah tidak mau datang lagi ke sini...hari-hari aku menunggu..nasib jeti ni sudah simen..kalau kayu, pasti sudah roboh.."ada bunyi rajuk di hujung nada nya.

Aku senyum. Awan mendung di hujung sana macam beransur pergi. Ada sedikit cahaya mencelah-celah di balik awan tebal. Cantik sungguh pemandangan petang itu. Dan aku terus tersenyum.

"kau happy?.."
"aku??..yup. Iam..so happy indeed.."
"so..tell me lah..sekian lama kau menghilang dan sekarang muncul dengan gembira sekali..seingat aku..aku tidak pernah tinguk kau segembira gini..selalu kau datang murung memanjang...now tell me..."

Aku tersenyum lagi. Kaki ku bermain-main air tawar masin. Sejuk.

"Aku sudah lepaskan semua CINTA yang ada..aku sudah tidak berharap apa-apa lagi dengan CINTA itu...aku sudah cukup bahagia macam ini...lagi pun CINTA tu hanya permainan di kala rindu teramat berat...sekarang aku sudah tahu dan lebih memahami diri aku sendiri... Aku tidak perlu CINTA mana-mana untuk hidup dalam dunia aku sendiri..."kata ku dengan penuh yakin.

Terasa sedikit dingin angin petang itu. Aku tutup mata. Bila ku buka mata, pemandangan yang cantik itu tetap ada di situ. Aku senyum lagi.

"Tapi kau jangan lupa pada CINTA yang SATU itu..."

"hahahaha...aahhh...nda kan aku boleh lupa pada yang SATU itu...kerna yang SATU itulah kita dapat nikmati keindahan petang ini..."jawabku.

"ya..jangan pernah lupa. Syukur lah kalau kau gembira..sebab kalau kau gembira, aku pun akan gembira juga..bah apa lagi..cerita lah apa yang sudah kau buat selama nda datang sini..."

"hahahahha....."

Dan kami bicara sambil menikmati pemandangan petang yang sangat cantik petang itu. Rasanya tidak pernah lagi aku melihat pemandangan macam itu di jeti ini. Aaahhh..mungkn sebab aku datang dengan hati yang sangat tenang dan gembira hari ini.

No comments:

Post a Comment